EZBERCİLİK ve ÖTEKİLEŞTİRME


görsel alıntıdır


Düşünmek sorumluluk almayı da beraberinde getiriyor.

Sorumluluk almaktan kaçıyor çoğu, düşünmekten sorgulamaktan.

Sorumluluk almaktan kaçışları, kendilerinden kaçışlarını anlatıyor aslında. Kendileri ile yüzleşemiyorlar.

Hatalarını kabul edebilecek, yanlışlarından ders alabilecek olgunluğu gösteremiyorlar.

Çoğu konuda ki düşüncelerini, kendi fikirleri zannetseler de, ezber fikirlerle dile geliyorlar. Anlamadan, sorgulamadan.

Kendilerinden farklı olanı, kendi kabullerinin dışında davrananı, anlayamadıklarından olsa gerek, yanlış davranmakla itham edebiliyor, sıfatlar yakıştırabiliyorlar.

Farklılığa, çeşitliliğe, çok sesliliğe tahammül gösteremiyor, farklı olanı, sıra dışı olanı kabul etmek yerine öteki olarak görmeyi doğru buluyorlar.

Sıra dışı ya da farklı olanı, öteki olarak nitelendirirken aslında kendilerini ötekileştirdiklerinin farkına varamıyorlar.

Çeşitliliği, çoğulculuğu kabul edemediklerinden, kendi benimsediklerini çevrelerindekilere dayatmaya, zorla kabul ettirmeye çalışıyorlar.

Dayatma ve zorla kabul ettirmeyi doğal bir davranış biçimi olarak gördüklerinden, kendilerine dayatılanları kabul edebiliyorlar.

Çoğunun kuralları, ilkeleri, sınırları yok. Başkalarının belirlediği kurallara uyuyor, ilkelerini benimsiyor, sınır tanımıyorlar.

Olaylara ve insanlara bakarken (sadece bakıyorlar, görmüyorlar, analiz etme yetileri gelişmemiş) neden-sonuç bağlantısı kuramıyor, sorunu ya nedende ya sonuçta arıyor, çözüm üretemiyorlar.

Dini, siyaseti, insanı ve daha bir konuyu yorumlar ya da inanırken okumuyor, şekle bakıyor, şekilci davranıyor, şeklen inanıyorlar.

Örnek alma ve aldıkları örneği geliştirerek daha da ileri götürme yerine taklit etmeyi, ezberci davranmayı benimsiyorlar.

Ezbercilik de, gelişimi ve görmeyi engellediği için, hep aynı şeyleri yaşayıp, aynı tepkileri veriyor, değişemiyor, dönemiyor, sabit kalıyorlar…


2009-Hayal ARAR

Yorumlar