RUHSAL ŞİDDET



Şiddet her zaman bedensel ve gözle görülür olmaz. Ruhsal şiddet bedensel şiddetten daha kalıcı izler ve yaralar bırakır.

Bir insanı aşağılamak, tehdit etmek, hakaret etmek, küfürlü konuşmak,kontrol altında tutup yönetmek,  yalnız bırakmak v.s. ruhsal şiddettir.

Şiddet uygulayan failin karşısındaki insana verdiği mesaj “seni yok sayıyorum, sana değer vermiyorum, sana fikirlerine, kişiliğine, değerlerine saygı göstermiyorum,seni sevmiyorum çünkü ben kendimi de sevmiyorum,saymıyorum, değer vermiyorum” dur.

Farkındalığı gelişmemiş insanlar,ilişkilerinde kendilerini karşılarındaki kişiye yansıtırlar tıpkı bir ayna gibi…

Kendilerine yapamadıkları eleştirileri, davranışları karşılarındakilere gösterirler.

Karşısındakini aşağılayan, tehdit eden, küfür eden fail aslında kendini aşağılıyor, tehdit ediyor kendine küfür ediyordur, kendine kızgın ve öfkelidir.

Ama kendine olan öfkesinin farkında olmadığından, en kolay yolu seçip, karşısındakine öfkeleniyor, şiddet uyguluyordur.

Şiddet uygulayan, şiddeti hak olarak gören insan sorunlu biridir ve kendi sorunlarını da yine karşındaki kişiye yansıtır.

Şiddet uygulanan insan, failin uyguladığı şiddet karşısında kendini suçlar, hele bir de bedensel şiddete maruz kaldı ise utanç duyar, çaresizlik duyguları içinde boğuşur, failin sorunlarını kendi sorunlarıymış gibi algılamaya ve kendini sorunlu  ve aciz görmeye başlar, kendine olan güvenini kaybeder, içinde öfke birikir. Öfkesini kontrol edemez hale gelebilir. Kısaca karşılaşmış olduğu şiddet travmalar yaratır, ruh sağlığını etkiler ve bozar…

Şiddet uygulayan fail karşısındaki kişiyi kaybedeceğini anladığında, tavır değiştirip, kuzu görünümüne bürünebilir. Şefkat gösterebilir, pişmanlık safhasına geçebilir,size hediyeler alıp, sizi ikna etmeye, zaaflarınızı kullanarak sizi elinde tutmaya çalışabilir ve sizi yeniden kendine inandırabilir.

Ancak bu tür davranışları genelde kısa süreli olmakta ve kaybetmeyeceğini anladıklarında tekrar eski şiddet yanlısı hallerine geri dönmektedirler. Hele birde kaybetmeyeceğinden emin olursa baskı ve şiddeti daha da artırabilir, ruhta ve bedende geri dönülmez yaralar açabilir.

Şiddetin her türlüsü suçtur ve suçlu şiddeti uygulayandır.

Hiçbir insan, hiçbir canlı şiddeti hak etmez. Her insan bunun farkında olmalı ve şiddete karşı çıkmalıdır.

Ruhsal şiddeti uygulayan failin baş edemeyeceği şey, onun umursanmamasıdır. Onu umursamamaya başladığınız anda sizden gizlediği özellikleri de ortaya çıkabilir, kişiliği daha net görülmeye başlar.

Şiddeti uygulayan faile değer verirseniz onun şiddetini de değerli hale getirirsiniz.

Her şey insanın kendinde başlar kendinde biter, kendine değer vermeyen bir kişiye değer vermek; onun egosuna tavan yaptırmaktan, daha çok aşağılanmaya ve hakarete şiddete maruz kalmaktan başka bir işe yaramaz.

Şiddetsiz, huzur, barış ve bağımsızlık dolu günler dileğiyle…


13.07.2013- Hayal ARAR

Kaynak :





Yorumlar